top of page
tasca antalya.jpg

Maddi kazanç gütmeyen bu derneğin amacı, Türk , Arap ve Afrika dünyası arasında; bilim, ekonomi ve strateji, kültür, medya, sanat ve sivil toplum alanlarında işbirliği ile stratejik vizyonu geliştirmek ve Türk dünyası ile Arap dünyası arasındaki ortak medeniyet ilişkilerinin daha da ileriye taşınması adına sağlam köprüler tesis etmektir. Dernek bunu hayata geçirirken, gerek Türk dünyası ve gerekse Arap dünyasındaki sivil toplum, ekonomi ve stratejik kurum ve enstitüleriyle, özel ya da kamu kuruluşlarıyla işbirliği ve ortaklık kurarak, farklı ve fonksiyonel etkinliklerde bulunur. Böylece belirlediği hedefler ile asli hedeflerini gerçekleştirmek için çalışır.

Tüzüğümüzden

TÜRK-ARAP EKONOMİ VE STRATEJİK İŞBİRLİĞİ DERNEĞİ

(TASCA)

 

BİRİNCİ BÖLÜM

MADDE -1- DERNEĞİN KİMLİĞİ:

 

  1. Derneğin Adı:TÜRK-ARAP EKONOMİ VE STRATEJİK İŞBİRLİĞİ DERNEĞİ

  2. Derneğin Genel Merkezi: Ankara

  3. Şubeleri: Dernek, yurt içinde ve yurt dışında şubeler ve temsilcilikler açabilir. Ayrıca ulusal ya da uluslararası birlik ve organizasyonlara üye olabilir.

  4. Dernek yönetim kurulu, derneğin adresini değiştirme yetkisine sahiptir.

  5. Ünvanı:(TASCA)

 

MADDE -3- FAALİYETLER:

  1. Temel Faaliyet Alanları

  1. Dernek, Türk ve Arap dünyasında, karşılıklı yatırım, ticaret, sanayi gibi ekonominin ana dallarında teknoloji ve bilim alanlarında işbirliğini güçlendirmek için, eşitlik ve karşılıklı yarar ilkelerine uygun olarak gerekli çalışmalar yapar, böylece taraflara yatırım ve işbirliğine uygun alanlarda yardımcı olur. Taraflar arasında ekonomik işbirliğini güçlendirmek maksadıyla ulusal ve uluslararası sergiler, fuarlar, sempozyumlar, konferanslar veya benzer etkinlikler düzenler veya mevcut organizasyonlara katılmak için  yardımcı olur.

  2. Ticari bilgi, yürürlükteki mevzuat, iş fırsatları, ihracat ve ithalat terminolojisi, fuarlar ve sergiler hakkında tarafları bilgilendirme ve danışmanlık yapar. Karşılıklı ticaret ve pazar araştırma heyetlerine iş gezileri düzenleme, iş kontakları kurma gibi karşılıklı ticareti geliştirmeyi amaçlayan tüm faaliyetleri düzenleme ve mevcutlara katılmaları konusunda firmalara öncülük eder, bu alanlarda çalışmaları yürütür.

  3. Türk ve Arap firma yönetici ve çalışanlarına iş hayatının her alanında iş güvenliği, ithalat-ihracat, proje hazırlama, meslek edindirme, bireysel-kurumsal gelişim, programlama, iş için yabancı dil, işçi-işveren motivasyonuna yönelik alanlarda dahil olmak üzere yurtiçi ve dışında  eğitim verir ve bu alanlarda organizasyonlar gerçekleştirir.

  4. Derneğin amacı ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, diğer dernekler, vakıflar, sendikalar ve benzeri Türk veya yabancı sivil toplum kuruluşlarıyla ve devlet kurumları ile ortak bir amacı gerçekleştirmek için plâtformlar oluşturur, bu organizasyon, plan ve proje çalışmalarının içerisinde yer alır.

  5. Teknoloji, bilim, araştırma, istatistik, mesleki eğitim ve ilgili alanlarda ulusal veya uluslararası düzeyde;  eğitim ve burslar verir, ödül organizasyonları düzenler. Bülten, albüm, süreli yayınlar yapmak. Başta WEB sayfası olmak üzere her türlü bilişim ve iletişim teknolojisine dayalı ekonomik platform kurar arşiv oluşturur.

  6. Dernek, Türk Dünyası ve Arap Dünyası arasında bilim, ekonomi, strateji,sanayi, kalkınma, kültür, medya, sanat ve sivil toplum alanlarında imzalanmış anlaşmaları hayata geçirme konusunda katkıda bulunur. Ayrıca Türk ve Arap dünyaları arasında dayanışma ve işbirliğini artırmak amacıyla bu alanlarda daha çok anlaşmaların imzalanmasını benimser ve bu amaçla çalışır.

  7. Türk Dünyası ve Arap Dünyası araştırma merkezleri, üniversiteleri, akademik ve bilimsel kurumları arasında mevcut işbirliğini geliştirir. Bunun yanı sıra bilimsel araştırmaları destekler, öğrenci, öğretmen, uzman ve araştırma görevlileri değişim programlarına katkıda bulunur, akademik ve eğitim kurumları kurar, eğitim kursları ve seminerleri tertip eder.

  8. Gerek Türk dünyasının Arap dünyasındaki ve gerekse Arap dünyasının Türk dünyasındaki bilim, kültür, medya, sanat, ekonomi ve stratejik çalışmalar ile  sivil toplum etkinliklerine katkıda bulunur.

  9. Kazanılmış deneyimlerin karşılıklı paylaşımı ve ortak çalışmaları desteklemek amacıyla, hem Türk dünyasında ve hem de Arap dünyasındaki çeşitli sivil toplum organlarıyla işbirliği ve iletişime katkı sağlar.

  10. Deneyim ve becerilerin karşılıklı değişimi adına Türk ve Arap dünyasının basın ve yayın sektöründe faaliyet gösteren çeşitli mesleki grupları, sanat ve basın sendikaları, dernekler, medya organları ile yayın kuruluşları arasındaki diyalog, işbirliği ve iletişimin artırılmasına katkı da bulunur.

  11. Yurt içi ve yurt dışı proje çalışmaları yapar, fon ve hibe kullanır.

  12. Dernek, ülkemizin diplomatik ve uluslararası ilişkileri paralelinde; bağlı bulunduğu AB ülkeleri, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri, İslam İşbirliği Örgütü Üyeleri, (EİT) Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Üyeleri, NATO üyesi ülkeler ve ilgili mercilerin izin vereceği diğer dünya ülkeleri ile mesleki, teknoloji, ekonomi, strateji, bilim ve iş hayatını ilgilendiren konular çerçevesinde ilişkilerde bulunur, bu konular da uluslararası kuruluşlara üye olabilir. Benzer kuruluşların çeşitli komitelerinde ve organlarında görev alabilir, mesleki hizmetleri koordine eder, gerek ulusal ve gerekse uluslararası kuruluşların destek ve hibeleri için proje hazırlar veya projelere ortak olur.

 

 

  1. Diğer Faaliyetler

  1. Dernek, yapacağı faaliyetler için gerekli personeli istihdam eder ve yetiştirir.

  2. Faaliyetlerini yürütmek için taşınır ve taşınmaz mal edinir. Gerek duyduğu işletmeleri kurar, kurulu bulunanları satın alır veya ortak olur.

  3. Dernek, malvarlığını geliştirmek amacıyla yardımlaşma toplantıları, kermesler ve kültürel etkinlikler düzenler, çeşitli ticari faaliyetlerde bulunur.

  4. Üyelerin bir araya gelerek kaynaşmalarını, dinlenme ve eğlenmelerini sağlamak amacıyla; okuma ve oyun salonu, internet kafe, kurs, mescit, lokal açar, anma geceleri, seyahatler ve sportif müsabakalar düzenler.

  5. Dernek, yardım toplama kanunu ile ana tüzük hükümlerine uygun olarak, bağış ve yardım alır, bağış ve yardımlarda bulunur. Derneğe bağış olarak gelen tarihi kıymete haiz, antika özelliği taşıyan ve yardım malzemesi olarak değerlendirilemeyecek türdeki eşyaları, geliri dernek amaçları doğrultusunda kullanılmak üzere, müzayede yoluyla veya teklif almak suretiyle satışa çıkarır.

  6. Mali mevzuat esaslarına uymak şartıyla, faaliyet sonucu elde edilen geliri üyelerine paylaştırmayıp derneğe irad kaydeder.

  7. Amaç ve faaliyetlerini gerçekleştirmek için, yasalarda öngörülen diğer çalışmaları da yapar.

  8. Amacına uygun süreli ve süresiz basılı ve internet yayınlar gerçekleştirir.

 

Pipetting Samples

Misyonumuz

tasca antalya.jpg
tasca antalya.jpg
bottom of page